Що допомагає продати книгу через Інтернет?


Найбільше письменників-самовидавців цікавить питання збуту готової продукції – тиражу своєї книги. Якщо автор не продає видавництву права на друк та розповсюдження інтелектуальної власності, то він особисто розпоряджається кожним примірником.

Офлайн книгу самовидавці часто пропонують знайомим, розповсюджують серед інших письменників, продають на спеціальних заходах. Але найкращих результатів досягає той письменник, що влучно комбінує рекламу в Інтернеті з продажами на різних площадках.

При цьому головними ресурсами для збуту книги лишаються Інтернет-магазини, у тому числі від видавництва, а також особисті сторінки автора, онлайн книгарні, книжкові бокси.

 Ось кілька порад починаючим самовидавцям, на що потрібно звертати увагу, плануючи власну піар-акцію друкованої книги:

1. Завчасно думайте над зовнішнім виглядом книги.

Щоб привабити читача через соціальні мережі у першу чергу потрібно завоювати його зорову увагу, тобто запропонувати такий продукт, за який «зачепиться око». З яскравою, незвичайною обкладинкою простіше створювати унікальні пости, у яких візуальна складова становить значну частину піару. Тож обираючи обкладинку для книги, потрібно думати над її ефектними яскравими елементами. Для цього варто радитись з художниками, дизайнерами і фотографами. Цікаві варіанти обкладинки може запропонувати саме видавництво.

2. Плануйте просування своєї книги заздалегідь

Безсистемні оголошення щодо продажу книги не дадуть такого результату, як розпланована піар-акція. Скільки саме часу приділяти рекламі книги обирає саме автор. Якщо тираж невеликий, то розійтися вона може і за кілька місяців, а якщо понад 300 примірників то і за кілька років. Чим більше примірників у тиражу – тим довшою має бути його піар-кампанія.

Головними складовими піар-акції є рекламні пости про зміст книги, оголошення про те де саме і за скільки придбати книгу, акційні пропозиції відносно календарних свят та важливих дат для самого автора. Для максимального ефекту усі вони мають бути різні за змістом і формою (наприклад щось у текстовому вигляді, щось у вигляді ролику).

3. Під час просування виділяйте особливості свого видання

Мова йде не лише про зміст книги, а і про особливості матеріальної складової твору, тобто самої надрукованої книги. Якщо вона невеличка, то варто зазначити, що її зручно носити з собою в кишені. Якщо тираж книги невеликий, то він автоматично стає ексклюзивним. А якщо книга має ілюстрації, то можна зробити додатковий пост про співпрацю з художником. Кожен окремий елемент книги уже вирізняє її поміж інших. І не важливо це лясе, або особлива кольорова гама надрукованого тексту. Можливо, саме ці родзинки приваблять конкретного покупця.

4. Уникайте нав’язливого піару

Якщо постійно пропонувати свою книгу одній і тій же аудиторії, то з часом станеться наступне: усі зацікавлені її куплять, а незацікавлені перестануть бути вашими читачами. Тож у гонитві за хорошими продажами треба не забувати, що частина аудиторії може придбати іншу вашу книгу і наразі не варто її відлякувати постійною рекламою одного продукту. Особливо, якщо мова йде про одноманітну рекламу з однаковою візуальною складовою (наприклад, з одним і тим же фото, що швидко набридає).

5. Використовуйте різні Інтернет-платформи для просування видання

Не варто зосереджуватись на рекламі лише з власної сторінки. Можна співпрацювати з іншими блогерами, сайтами, спільнотами, соціальними мережами. Чим більше ресурсів задіяти — тим більше і швидше розповсюдиться тираж. До того ж потрібно не забувати про інформаційний вплив, який безпосередньо не відповідає за продаж книги, але допомагає йому. Сюди відносяться пости про вашу особистість, або іншу цікаву інформацію для читача, відео-ролики, конференції, онлайн-презентації та вебінари. Головна мета цієї діяльності — зацікавити читача у особистості автора, зробити так, щоб читач захотів познайомитися з його творчістю.

6. Корегуйте ціну

Ціна за видання має відповідати ринку та якості самої книги. Не забувайте про особливі пропозиції для блогерів, постійних читачів, тощо. Автор має надати можливість придбати свою книгу усім, а фінансові можливості у всіх різні.

7. Пам’ятайте, що стабільність продажів важливіша за темпи

Якщо сьогодні у вас придбали дві книги, а найближчий місяць — жодної, то ваша піар-акція не працює. У такому разі потрібно шукати причини провальної акції, коригувати її. Часто для цього автори звертаються до професіоналів – SMM маркетологів.

Щоб продаж книги йшов стабільно, потрібно враховувати безліч тонкощів. Початківцю доведеться попрацювати, щоб пробитися до слави та визнання. Можливо, варто залучити до команди ще когось, щоби оптимізувати процес. Головне бути зібраним та послідовним. Тоді успіх не забариться.

Ольга Дудар

создано в web.art
0