Як створюються шедеври?


Книга - спосіб передачі досвіду і знань.

Народження книги - процес трудомісткий, кропіткий та дуже повільний. Створення книги - це мистецтво. Над нею працює величезна кількість людей, які перевіряють і готують рукопис до подальшого друку. Авторський рукопис проходить через коректора, редактора, дизайнера і верстальника. Всі ці фахівці беруть участь у створенні спеціального макета книги - оригінал-макету, який є моделлю майбутньої книги. Оригінал-макет - це завершальна частина роботи, яку виконує видавництво, по ньому буде відбуватися подальше тиражування книги вже в друкарні. Виготовлення книги включає в себе безліч технологічних процесів, кожен з яких - втілення розуму, праці майстрів і досягнень науки і техніки.

Процес створення книги умовно можна розділити на три важливих етапи.

Це додрукарський, друкарський і післядрукарський етап.

Перший крок до створення книги виконує автор - пише книгу, викладає свої думки у вигляді тексту, підбирає ілюстрації.


 Далі проходить багато етапів, які можуть відрізнятися в залежності від виду літератури і вимог у видавництві.

У видавництві переглядають роботи авторів книг і вибирають ті, з якими будуть працювати. Після цього, редактори займаються виправленням тексту від граматичних і смислових помилок.

Далі художник ретушує готові ілюстрації, або створює нові - ілюструє книгу.

Дизайнер придумує макет книги - від підбору шрифтів і розташування тексту, службових елементів і ілюстрацій на книжковій сторінці - до дизайну обкладинки, суперобкладинки, форзаців і, можливо, спеціальної упаковки для кожної книги.

Після цього проводиться операція - верстка. Це процес розміщення на сторінках книги текстів, зображень, підбір розміру шрифтів тексту і заголовків, установка відступів і нумерації сторінок.

Час другого етапу – друкарського. Його виконують на друкарських машинах. Друкують на паперових аркушах великого розміру. На такому листі може розміщуватися 8, 16 і навіть 31 сторінки. Для того, щоб надрукувати ілюстрації  досить тільки чотирьох фарб: жовтої, блакитної, темно червоної і чорної. Після того, як на папері великого формату надрукують сторінки книги, надруковані листи проходять через процес згинання (фальцювання). Цей процес відбувається на фальцювальних машинах. Ми отримуємо складений в кілька разів лист, де з кожного боку об'єкта буде окрема сторінка з книги. Потім, ці листи по черзі накладають один на одного і зшивають. Цей процес здійснюється на поліграфічних швейних машинах. Буває процес виготовлення, коли аркуші не зшиваються, а склеюються, але таке скріплення менш міцне. Так само, як сторінки книги, друкується і обкладинка.

 

Завершальним етапом у створенні книги є палітурка. Оправи діляться на м'які і тверді. Питання вибору палітурки вирішується ще на етапі створення оригінал-макету, так як від нього залежить порядок розташування сторінок на друкованому аркуші і подальша післядрукарська обробка. Обкладинки (у випадку з м'якою палітуркою) або палітурні кришки (у випадках з твердою палітуркою) виробляються паралельно з процесом підготовки внутрішніх блоків книг. Внутрішній блок книги і обкладинка склеюються також за допомогою спеціального приладу.

І, нарешті, останній, завершальний етап - складання книги, тобто з'єднання в одне ціле отриманих на попередніх етапах деталей. Щоб книга була міцною, після з'єднання всіх частин її поміщають під прес і залишають там на певний час.

Але готова книга не відразу потрапляє до рук читачів – вони спочатку потрапляють до рук представників оптових фірм і лише потім - в магазини, де їх може придбати будь-який бажаючий.

Жмур Владислава